Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У Дніпропетровську корпорація S.Group ухилилась від сплати 145 млн. грн. податків, а також мала намір шахрайським шляхом заволодіти коштами компанії АТБ-маркет на 110 млн. грн.

Він зазначив, що посадові особи ТОВ «Продекспорт 2009», що входить до корпорації S.Group, відображали у податковій звітності проведення операцій по придбанню товарів у фіктивних підприємств (які реально не здійснювались), занижуючи таким чином суму отриманого прибутку та податку на додану вартість. «Наприклад, підприємство внесло до податкової звітності відомості про нібито купівлю насіння соняшника у товариства з обмеженою відповідальністю, яке зареєстровано на підставну особу (пенсіонера), та насправді сільськогосподарську продукцію ніколи не виробляло, тому, відповідно, й продавати її не могло», - повідомив заступник прокурора області. Розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за даним фактом здійснюється за ч.3 ст.212 КК України (ухилення від сплати податків, яке призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах). Під час розслідування прокуратура виявила акт податкової перевірки, яким встановлено порушення податкового законодавства корпорацією на суму 145 млн. грн. Цей акт було приховано від реєстрації у Єдиному реєстрі досудових розслідувань посадовими особами фіскальної служби. «Зловживання владою податківцями наразі перевіряються слідчими прокуратури області», - додав Андрій Бачище.

Крім цього, він проінформував присутніх про те, що посадовці вказаної корпорації також є фігурантами іншого кримінального провадження, розпочатого за фактом шахрайства (ч.4 ст.190 КК України). Так, на підставі підроблених документів, корпорацією було пред’явлено позов до компанії АТБ-маркет (з якою S.Group мали реальні довгострокові взаємовідносини) про стягнення заборгованості у 110 млн. грн., якої насправді не існувало. «Оскільки у Дніпропетровську виграти вказаний позов було важко, до схеми долучили підприємство, зареєстроване у м. Києві та подали позов до господарського суду цього ж міста, який його задовольнив», - повідомив Андрій Бачище. Проте, як з’ясувалось слідством, позов було підписано не директором компанії, а іншою особою (це підтверджується висновком почеркознавчої експертизи). Одразу після проведення цієї «операції» борг за позовом був перезданий іншому підприємству, яке також має відношення до S.Group, а директором підприємства призначено мешканця тимчасово окупованої  території України («ДНР»). «Новопризначений директор одразу «загубив» всю без виключення документацію господарської діяльності за декілька років, яка складалась зі звітів, договорів тощо, та зник на територію терористичної організації», - зазначив заступник прокурора області.

Андрій Бачище констатував той факт, що розслідування прокуратурою вказаних злочинів привернуло увагу народного депутата України від Радикальної партії Олега Ляшка С. Рибалки, який пов’язує себе з діяльністю вказаної корпорації: «У жодному разі, незважаючи на тиск, слідство буде завершено, а справи передано до суду з відповідними доказами».

 
 
 

Прес-служба прокуратури області

718-13-16

кількість переглядів: 5023