Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
На Дніпропетровщині судитимуть п’ятьох учасників організованого злочинного угруповання, які під виглядом надання кредитів населенню, ошукали та відкрито викрали у громадян понад 1 млн. грн.

Зокрема, у 2014 році 5 мешканців м. Кривого Рогу, зорганізувавшись у стійке злочинне угруповання, будучи об’єднанні єдиним планом, який полягав у протиправному заволодінні чужим майном і грошовими коштами, та з чітким внутрішнім розподілом ролей і функцій, направлених на досягнення цього плану, створили кредитні агентства для начебто надання кредитів населенню, рекламуючи свою діяльність як «Швидкі гроші». Для маскування своїх злочинних намірів та конспірації своїх протиправних дій зловмисники укладали із довірливими громадянами договори про надання фінансових послуг, виступаючи посередниками (брокером) між клієнтом, який бажав отримати кредит, і банком, у якому цей кредит мав видаватися, таким чином створюючи видимість правомірності своїх дій, шляхом документального їх оформлення у вигляді цивільно-правових зобов’язань. Після безпосереднього отримання громадянином в банку грошових коштів (або придбання в кредит побутової техніки), будучи обізнаними про місце і час отримання ним грошових коштів, учасники злочинного об’єднання підходили до жертв злочину та, представляючись співробітниками служби безпеки вищевказаних підприємств, шляхом введення громадян в оману вимагали від них передати їм щойно отримані грошові кошти в рахунок виконання зобов’язань по укладеним договорам про надання послуг. У разі неможливості ввести громадянина в оману або відмови останнього передати щойно отримані грошові кошти, зловмисники, застосовуючи насилля (або погрожуючи його застосуванням), відкрито заволодівали грошовими коштами потерпілих.

Таким чином, протягом 2014-2016 рр. зазначені учасники організованої групи шляхом вчинення 35 епізодів грабежів, 17 шахрайств та по 1 епізоду розбою, викрадення людей та незаконного позбавлення їх волі, незаконно заволоділи грошовими коштами і майном 57 мешканців м. Кривого Рогу на загальну суму понад 1 млн. грн.

Довідково: санкціями вказаних статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

 
Прес-служба прокуратури Дніпропетровської області
кількість переглядів: 8816