Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура на захисті прав ув’язнених та засуджених

На усунення виявлених порушень, з метою поновлення прав ув’язнених і засуджених прокурорами всіх рівнів внесено 495 документів прокурорського реагування за результатами розгляду яких 537 службових  осіб  притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Розпочато 12 кримінальних проваджень відносно службових осіб Управління ДПтС України в області, звільнено 1 незаконно утримувану особу з відділку поліції. Скасовано 3 незаконних акти щодо накладення на засуджених дисциплінарних стягнень, переведення їх до іншої колонії тощо.

Найбільше порушень закону виявлено у виправних колоніях та у виправних центрах. Матеріально-побутове та медико-санітарне забезпечення ув'язнених та засуджених потребує суттєвого покращення, рівень надання медичної допомоги взятим під варту та засудженим особам не відповідає вимогам сьогодення. Адміністраціями установ виконання покарань не налагоджено належної індивідуально-виховної роботи з особами, засудженими  до покарань у вигляді позбавлення та обмеження волі та здійснення контролю за їх поведінкою.

Органами Національної поліції в області не викоренено негативну практику порушення вимог законодавства та прав громадян при адміністративному доставленні, затриманні та при виконанні рішень суду про застосування до порушників адміністративного арешту. Зокрема мали місце факти безпідставного доставлення і затримання, утримання громадян у приміщеннях понад встановлені законом строки, неповідомлення родичів та близьких про факт затримання, порушення при проведенні особистого огляду затриманого тощо. На усунення цих порушень прокурорами внесено 148 документів реагування за якими до відповідальності притягнуто 167 службових осіб.

Робота на вказаному напрямі триває, вже у поточному році заплановано проведення перевірок з питань медичного обслуговування засуджених в установах виконання покарань, а також додержання вимог законодавства і конституційних прав затриманих, ув’язнених та адмінарештованих осіб у спеціальних установах Національної поліції в області, а також при здійсненні конвоювання, охорони затриманих і взятих під варту осіб.

Прес-служба прокуратури області
кількість переглядів: 4589