Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Революція Гідності у Дніпрі: результати розслідування злочинів

За  результатами розслідування злочинів, скоєних 26 січня 2014 року під стінами Дніпропетровської ОДА, слідчими органів прокуратури Дніпропетровської області до суду направлено обвинувальні акти у 8 кримінальних провадженнях відносно 13 осіб. На даний час розглянуто 4 провадження та засуджено 7 осіб.

Так, засуджено одного з організаторів масових заворушень, який безпосередньо керував діями «тітушок» по силовому розгону мирної акції протесту (ч.2 ст.28, ч.2 ст.294, ч.2 ст.28, ч.1 ст.171, ч.2 ст.28, ст.340 КК України), трьох співвиконавців цих дій оголошено в розшук.

Крім цього, трьох осіб з числа так званих «тітушок» визнано винними в груповому порушенні громадського порядку (ст.293 КК України), одного – в незаконному перешкоджанні проведенню мітингів та перешкоджанню законної діяльності журналістів (ст.340, ч.1 ст.171 КК України).

Також за втручання в діяльність працівника правоохоронного органу (ч.2 ст.343 КК України) засуджено колишнього начальника відділу адміністративної практики Управління державтоінспекції в області, який надавав підлеглим інспекторам незаконні вказівки складати протоколи про адміністративні правопорушення щодо невиконання учасниками Автомайдану вимог працівників міліції про зупинку. При цьому, один з інспекторів відмовився виконувати злочинний наказ, натомість інший, якого засуджено за ч.1 ст.366 КК України, сфальсифікував п’ять таких протоколів на активістів від імені того працівника, який відмовився виконувати ці незаконні накази.

Триває судовий розгляд ще чотирьох проваджень.

 Так, у Кіровському районному суді м. Дніпропетровська триває розгляд обвинувального акта відносно колишнього заступника голови Дніпропетровської обласної ради та колишнього заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, які обвинувачуються в організації масових заворушень, спрямованих на розгін мирної акції протесту 26 січня 2014 року біля адміністрації (ч.3 ст.365, ч.2 ст.28, ч.2 ст.294, ч.2 ст.28, ч.1 ст.171, ч.2 ст.28, ст.340 КК України). У ході розслідування встановлено, що саме ці посадові особи розмістили в будівлях обласної ради та обласної державної адміністрації «тітушок» та їх безпосередніх керівників, а у подальшому забезпечували  їх харчуванням, бітами, дерев’яними палками, металевими прутами, масками для обличчя та координували їх дії під час силового розгону мирних протестувальників.

 На лаві підсудних також перебувають колишній заступник начальника обласного управління міліції та колишній заступник начальника Дніпропетровського міського управління внутрішніх справ, які обвинувачуються у скоєнні злочину, передбаченого ст.293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку), а саме в тому, що 26 січня 2014 року надавали вказівки іншим організаторам  почергово виводити з приміщень Дніпропетровської обласної адміністрації окремі групи цивільних осіб, котрі, в свою чергу, застосовуючи палки, біти та металеві прути нанесли 28 учасникам мирної акції протесту тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Також, на розгляді у Саксаганському районному суді м. Кривий  Ріг знаходиться кримінальне провадження відносно інспектора дорожньо-патрульної служби Криворізького міського управління міліції (за ч.1 ст.366 КК України) за фактом внесення завідомо неправдивих відомостей до двох адміністративних протоколів стосовно учасників Автомайдану про начебто вчинені ними адміністративні правопорушення, а саме невиконання вимог інспекторів ДАІ Київської області щодо зупинки транспортних засобів, під час їх руху до резиденції Януковича В.Ф. в Межигір’ї.

Триває судовий розгляд кримінального провадження відносно судді Бабушкінського районного суду м. Дніпро, який виносив неправомірні рішення про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою відносно двадцяти двох та домашнього арешту – відносно двох учасників мирної акції протесту, яка відбувалася у січні 2014 року (ч.3 ст.371, ч.2 ст.375 КК України). Ще одного суддю цього ж суду оголошено у розшук.

Крім вищезазначеного, Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області розслідується кримінальне провадження, розпочате за фактом хуліганських дій та спричинення тілесних ушкоджень громадянам під час проведення мирного мітингу на Європейській площі у м.Дніпро 25 листопада 2013 року та 26 листопада 2014 року біля Дніпропетровської облдержадміністрації з боку невстановлених осіб.

Прокуратура Дніпропетровської області неодноразово зверталась до громадськості з проханням допомоги слідству в ідентифікації осіб, які приймали участь у розгоні мирної акції протесту у Дніпрі. (https://dnipr.gp.gov.ua/ua/photo_dnipr.html?_m=publications&_t=cat&id=115260). Тож, якщо Ви володієте вказаною інформацією, просимо звертатися за телефоном (056) 718-13-86.

 

Прес-служба прокуратури Дніпропетровської області

кількість переглядів: 1515