Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У прокуратурі Дніпропетровської області обговорено результати роботи за 2018 рік

Відкриваючи нараду Віктор Матвійчук зазначив, що завдяки вжитим організаційно-практичним заходам, у тому числі й координаційного характеру, третій рік поспіль в області відбувається зниження кількості скоєних грабежів та зростає рівень розкриття злочинів. Так, розкрито майже всі скоєні торік вбивства (92,5%), майже дві третини розбоїв (71,9%), більше половини скоєних грабежів (53,6%), понад третину крадіжок (39,3%), угонів (36,9%) та шахрайств (34,2%).

Відбулась активізація протидії організованим формам злочинності: протягом минулого року процесуальними керівниками скеровано до суду обвинувальні акти у 17 кримінальних провадженнях щодо 74 осіб, якими у складі організованих злочинних груп скоєно 99 злочинів.

Зусилля правоохоронців, як і раніше, спрямовано на протидію корупції. Так, за результатами розслідування процесуальними керівниками передано до суду 186 обвинувальних актів стосовно 214 осіб за скоєння корупційних кримінальних правопорушень, загальна сума збитків у яких становить майже 70 млн грн. За координаційної діяльності правоохоронними органами області складено та направлено до суду 476 протоколів про правопорушення, пов'язані з корупцією.

Переважну більшість корупційних злочинів скоєно під час використання бюджетних коштів, виділених на будівництво та ремонт доріг. До суду скеровано 18 обвинувальних актів у вказаних кримінальних провадженнях, серед яких 3 – щодо організованих груп. Так, на лаві підсудних опинилися директори двох товариств з обмеженою відповідальністю, які під час капітального ремонту моста у місті Дніпрі розтратили понад 10 млн грн бюджетних коштів.

Не залишилися поза увагою правоохоронців й інші незаконні оборудки з бюджетними коштами. Внаслідок належного процесуального керівництва до суду скеровано 141 обвинувальний акт у цій сфері (це є найкращим показником у державі). Загальна сума завданих цими злочинами збитків сягає 80 млн грн.

У сфері представництва інтересів громадян та держави в суді прокурорами Дніпропетровщини заявлено позовів на понад 3,8 мільярдів гривень. Судами задоволено позовів на понад 3,4 мільярди гривень, забезпечено виконання судових рішень на суму майже 2,9 мільярдів гривень (найкращий показник у державі).

Триває активна робота щодо повернення з незаконного володіння об'єктів державної та комунальної власності. Загалом до державної та комунальної власності повернуто 53 об'єкта нерухомого майна вартістю 57 млн грн.

З питань захисту прав і свобод дітей органами прокуратури Дніпропетровщини пред’явлено 97 позовів на загальну суму майже 100 млн грн. За результатами їх розгляду судами задоволено 37 позовів на загальну суму понад 96 млн грн. Реально виконано рішень суду на суму понад 11 млн грн. Розпочато 20 кримінальних проваджень.

До суду направлено 38 позовів про зобов’язання керівників навчальних закладів, органів державної влади та місцевого самоврядування вжити заходи щодо усунення порушень вимог протипожежної безпеки у підпорядкованих закладах освіти. За результатами розгляду задоволено 8 позовів. Провадження у 5 справах закрито, у зв’язку з добровільним усуненням порушень. На виконання рішень судів виділено кошти на усунення порушень протипожежної безпеки на загальну суму близько 7 млн грн.

Крім того, до суду направлено 25 позовів щодо зобов’язання органів місцевого самоврядування оформити правовстановлюючі документи на земельні ділянки, з яких 3 вже задоволено, а 9 закрито у зв'язку з добровільним виконанням. Також виявлено 6 фактів незаконної передачі земель навчальних закладів загальною площею понад 525 га вартістю близько 74 млн грн під комерційні цілі. Наразі всі позови задоволено у повному обсязі.

Підсумовуючи викладене, Віктор Матвійчук наголосив, що пріоритетними напрямами діяльності органів прокуратури Дніпропетровщини й надалі залишатиметься дотримання конституційних прав громадян, запобігання корупції, законність використання бюджетних коштів, реагування на незаконні оборудки у сфері державної та комунальної власності.

 
 

Прес-служба прокуратури Дніпропетровської області

кількість переглядів: 3290