Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Борги довелося повернути

Одне з державних підприємств, яке займається розробленням проектної документації, заборгувало своїм працівникам 1,8 мільйона гривень заробітної плати. Щодо посадових осіб цього підприємства прокуратура Дніпропетровської області розпочала кримінальне провадження, триває досудове розслідування. Отже, доведеться заплатити співробітникам за їхню роботу.

Загалом торік у сфері оплати праці за втручання органів прокуратури Дніпропетровщини розпочато 23 кримінальні провадження: 20 із них уже скеровано до суду, а людям виплатили 5,8 мільйона гривень заборгованої заробітної плати. На деяких підприємствах області мільйонних сум сягали борги із сплати єдиного соціального внеску. А це невиплачені пенсії та соціальні пільги. Наприклад, у комунального підприємства «Нікопольтеплоенерго» такий борг становив 3 мільйони гривень. За позовом Нікопольської міжрайонної прокуратури ці гроші державі повернуто. Усього з підприємств області торік стягнуто заборгованості з єдиного соціального внеску на суму 15,4 мільйона гривень.

Захист прав громадян у сфері оплати праці — один з пріоритетних напрямів представницької діяльності прокуратури у судах. Серед пріоритетів — захист інтересів держави у питаннях землі, охорони довкілля, державної та комунальної власності, у бюджетній сфері. Звітуючи про роботу в 2015 році, у прокуратурі Дніпропетровської області заявили, що результати саме представницької діяльності зросли в 2,5 раза. Суди торік задовольнили 1300 позовів прокурорів на суму приблизно 700 мільйонів гривень, з яких уже відшкодовано 483 мільйони, а ще 156 мільйонів гривень повернуто добровільно.

Також у державну власність торік повернули понад 2400 гектарів землі вартістю 314 мільйонів гривень. Начальник управління представництва захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури Дніпропетровської області Роман Сосков зазначає, що буває, коли підприємства використовують земельну ділянку, а кошти сплачувати за неї не хочуть.

Так, торік у жовтні прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо посадовців одного державного підприємства, які ухилилися від сплати податку на землю на понад 780 тисяч гривень. За позовом прокуратури державі повернуто і земельну ділянку площею понад 121 гектар вартістю більш як 66 мільйонів гривень у Новомосковському районі. Цю землю орендувало приватне підприємство, та платити за оренду «забувало».

А посадовці Дніпропетровської районної держадміністрації незаконно змінили вид угідь 45 гектарів земельних ділянок. І так власники землі не сплатили державі 5 мільйонів гривень втрат сільськогосподарського виробництва. Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому прокуратурою області за ч. 2 ст. 364 КК України стосовно районних чиновників.

На жаль, поширене явище — безпідставне перевищення сум використання державних коштів, внесення недостовірних даних до актів виконаних робіт, допуск замовниками до проведення закупівель учасників, які не відповідають кваліфікаційним критеріям, тощо. Наприклад, незаконно було обрано переможця у конкурсі щодо робіт з капремонту асфальтобетонного покриття на суму понад 2,3 мільйона гривень. За позовом Нікопольського міжрайонного прокурора господарський суд Дніпропетровської області визнав недійсним рішення комітету з цих торгів.

Жителям і гостям Дніпропетровська до вподоби «Художній салон», розташований на центральному проспекті міста. «Дивна історія, як він потрапив у приватну власність. У нас є рішення господарського суду про повернення салону у власність комунальну», — повідомив Роман Сосков. За його словами, прокуратура допомогла повернути в державну власність дніпропетровський готель «Світанок».

Тривають судові розгляди щодо повернення будівель двох гуртожитків у Дніпропетровську у власність держави. Загалом торік за втручання прокуратури на Дніпропетровщині у сфері державної та комунальної власності суди задовольнили позови на загальну суму 46,2 мільйона гривень, у державну власність повернуто майно загальною площею 6474 квадратних метри.

 

Газета «Урядовий кур’єр»

http://ukurier.gov.ua/uk/news/borgi-dovelosya-povernuti/

 

кількість переглядів: 2384