Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
За співпрацю з екологами та проти свавільних обшуків: інтерв'ю з новопризначеним прокурором Дніпропетровщини Токарем

10 травня генеральний прокурор України Юрій Луценко представив нового головного прокурора Дніпропетровської області Романа Токара.

Журналістка Ольга Журавель поспілкувалася з новопризначеним прокурором та розпитала його про пріоритети у роботі.

Публікуємо головні тези розмови.

Повернули громаді 230 об’єктів нерухомості, які незаконно вивели з комунальної власності

В органах прокуратури Роман Токар працює з 2000 року. Був слідчим, старшим слідчим прокуратури районної ланки. Потім — старшим слідчим прокуратури області.

На керівних посадах — з 2005 року. Обіймав посаду заступника прокурора Бабушкінського району, прокурором Петриківського району, Самарського району, Кіровського та АНД-району Дніпра. Очолював слідчий відділ, а потім — слідче управління прокуратури області.

З 2016 року працював на посаді заступника прокурора області.

До призначення головним прокурором області вважає найбільш плідною для себе посаду заступника прокурора і пояснює, чому:

«Акцентував роботу щодо розслідування та направлення в роботу актуальних кримінальних проваджень. За ці три роки ми проводили досудові розслідування кримінальних проваджень за фактом незаконного вибуття із комунальної власності 230 об’єктів нерухомості, це резонансна кримінальна справа. За результатами розслідування до суду були скеровані обвинувальні акти стосовно трьох арбітражних керуючих, а також притягнуто до відповідальності високопосадовців, які були причетні до незаконних оборудок із комунальною власністю. Це заступник голови Дніпропетровської обласної ради, перший заступник голови Дніпропетровської міської ради. Все нерухоме майно на цей час повернуто територіальній громаді.

В бюджетній сфері викривались злочини і направлялись до суду за фактом освоєння бюджетних коштів під час проведення ремонтних робіт та будівництва доріг. Це питання для регіону є досить актуальним. За цей період часу ми до суду скерували обвинувальні акти щодо службових осіб ДП «Дніпропетровський облавтодор», які у складі організованої групи розтратили бюджетні кошти на загальну суму майже 3 мільйони гривень. Зараз це провадження слухається в суді. Загалом у цій категорії направлено до суду 10 кримінальних проваджень стосовно 18 людей, які були причетні до скоєння  цих злочинів. Ці службові особи відсторонені від займаних посад; майже по всім кримінальним провадженням відшкодовані збитки. Метою була також профілактична робота щодо недопущення вчинення злочинів в подальшому службовими особами, які фінансують ці роботи, які виконують ремонти доріг», — говорить Роман Токар.

Боротьба з організованою злочинністю, корупцією та необґрунтованим збільшенням комунальних тарифів — у пріоритеті

«Пріоритетом моєї роботи буде розслідування таких же кримінальних проваджень. В цьому році у цій категорії ми направили до суду п’ять  обвинувальних актів. Один із них — у сфері ОЗГ по Павлоградському району. Протягом двох років ми розслідували кримінальні провадження відносно службових осіб комунальних підприємств тепловодопостачання. Вказані особи до складу тарифів необґрунтовано включали інвестиційну складову та банківські послуги, які фактично не надавались. І населення сплачувало зайві кошти, які не підлягали сплаті. Ми здійснювали також відповідні заходи цивільно-правового характеру і заявляли позови до НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – ред.) щодо приведення тарифів у відповідність до чинного законодавства. Будемо продовжувати цю роботу та контролювати ці питання.

Актуальним також є розслідування кримінальних проваджень у сфері корупції. В цьому році ми вже направили до суду 82 кримінальних провадження. Два з них  вчинені злочинними групами. Це і в подальшому буде пріоритетом роботи на цій посаді».

Спільні рейди з екологами та контроль підприємств

«Ми зараз співпрацюємо з екологічною інспекцією з цього питання. Вивчили кримінальні провадження за цими фактами. Взяли на контроль роботу процесуального керівництва, щодо їх розслідування повноти розслідування. Разом із спеціалістами екологічної інспекції будемо проводити перевірки, залучати їх в якості спеціалістів, перевіряти стан дотримання всіма підприємствами законодавства в сфері охорони навколишнього природного середовища»

Прокуратура та бізнес: свавільних обшуків не допущу

«Зараз спілкуюся із місцевими прокурорами, орієнтую на недопущення будь-якого тиску на бізнес. У нас в цій сфері також є напрацювання. Минулого року було направлене до суду кримінальне провадження відносно начальника департаменту Дніпропетровської міськради, що фактично тиснув на бізнес, вимагав від підприємців гроші і погрожував усунути від місць проведення торгівлі. Ці кримінальні провадження відносно начальника та спеціалістів, які були задіяні, зараз слухаються в суді. Щодо тиску на бізнес з боку правоохоронців — на це в роботі я буду акцентувати увагу і попереджувати будь-які прояви незаконного тиску збоку правоохоронних органів. Свавільні обшуки не допускати»

Ольга Журавель, Дніпро, Громадське радіо

 
кількість переглядів: 2160