Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Керівники комунальних підприємств Дніпропетровщини, що здійснюють тепловодопостачання, опинились на лаві підсудних за необґрунтоване завищення тарифу для населення

«Метою розслідування було не лише встановлення винних осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності, а і виявлення фактів необґрунтованого включення тих компонентів, які не мають включатися до складу тарифів, чи необґрунтованого завищення тарифів, - зазначив він, - слідство також ставило на меті приведення їх у відповідність до законодавства. А з деяких питань ми навіть добились їх зменшення.»

Така робота проводилась не лише із комунальними підприємствами  нашої області, а і зі службовими особами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тобто органом, який затверджує вказані тарифи.

За результатами роботи слідчих прокуратури на лаві підсудних опинились службові особи МКП «Дніпропетровські міські теплові мережі» (м.Дніпро), діями яких спричинено збитки у майже 5 млн. грн. населенню через незаконне включення до структури тарифу на тепловодопостачання інвестиційної складової. За аналогічний злочин, що спричинив збитки населенню у майже 1 млн. грн., судитимуть й директора КП «Павлоградтеплоенерго». Також повідомлено про підозру директору ДП «Криворіжтеплоцентраль», діями якого спричинено збитки у 5,7 млн. грн.

Окрім необґрунтованого завищення розміру тарифів, слідством перевірялося використання коштів, надлишково сплачених населенням в структурі тарифу. В ряді випадків встановлено факти заволодіння вказаними грошовими коштами на користь приватних юридичних осіб.

Так, було встановлено факти незаконного включення до структури тарифів такої складової, як «Банківські послуги», які нібито надавались одним із товариств з обмеженою відповідальністю (м.Кривий Ріг). Слідством доведено, що такі послуги товариством фактично не надавались, а безпідставно сплачені населенням міста грошові кошти незаконно переведено на рахунки зазначеного товариства у розмірі більше ніж 15 млн. грн.

За такими фактами направлено до суду обвинувальні акти відносно службових осіб ДП «Криворізька теплоцентраль», діями яких спричинено збитки в розмірі більше ніж 10 млн грн., а також директора  КП «Кривбасводоканал», який незаконно включив до тарифів оплату під виглядом «банківських послуг» у майже 5 млн. грн.

У зв’язку з виявленими порушеннями вимог законодавства при формуванні тарифів, прокуратура  області  в інтересах територіальної громади  звернулась з позовною заявою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з вимогою внести відповідні зміни до постанови про встановлення вартості тарифів шляхом їх зменшення.

Після прийняття позовної заяви прокуратури Дніпропетровської області до розгляду, не очікуючи судового рішення, НКРЕКП у ряді випадків внесено відповідні зміни до постанови про встановлення вартості тарифів, якими зменшено вартість послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води на суму безпідставного завищення та вилучено із структури тарифів незаконно та необґрунтовано закладені кошти.

Як наслідок, мешканці області в опалювальному періоді 2017-2018 років сплатять за спожите тепло та воду менше, саме на ту суму, яка раніше необґрунтовано включалась в складову тарифу.

 
 

Прес-служба прокуратури області

718-13-16
кількість переглядів: 3915