Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У прокуратурі Дніпропетровської області обговорено результати роботи за 2018 рік

Відкриваючи нараду, Віктор Матвійчук зазначив, що одним з пріоритетних напрямків роботи і надалі залишається боротьба з корупцією. Завдяки дієвим зусиллям правоохоронців області до суду вже скеровано 134  обвинувальні акти стосовно 147 осіб, якими скоєно 155 корупційних діянь. Майже кожен другий обвинувальний акт скеровано до суду стосовно хабарників. Так, на лаві підсудних опинились начальники департаменту та управління Дніпропетровської міської ради, начальник відділу Дніпропетровської райдержадміністрації, начальник відділу освіти однієї з районних рад у місті Кривому Розі, головний інспектор одного з комунальних підприємств Дніпра тощо. Судом визнано винними та засуджено за корупційні правопорушення 25 осіб, серед яких – начальник одного з відділів Державної екологічної інспекції в області та двоє депутатів Підгородненської міської ради.

Окрема увага органів прокуратури Дніпропетровщини приділялася питанню законності використання бюджетних коштів, виділених на будівництво та ремонт доріг. На цей час слідчими правоохоронних органів області розслідується 41 таке кримінальне провадження, обвинувальні акти у 11 провадженнях вже скеровано до суду.

Так, на лаві підсудних опинились члени організованої злочинної групи, яка розкрадала бюджетні кошти при ремонті доріг у м. Тернівка шляхом завищення вартості закупки асфальтно-бетонної суміші, обсягів виконаних будівельних робіт та внесення завідомо недостовірних відомостей до відповідної документації. Під час слідства встановлено 10 епізодів злочинної діяльності даного угрупування (ремонт 10 доріг) у період 2016-2017 років. Загальна сума перерахованих державних коштів на рахунки підприємств-підрядників склала 10,3 мільйони гривень, з яких 4,3 мільйони було вкрадено, чим завдано збитків місцевому бюджету на цю суму.  

Також скеровано до суду справи відносно директорів двох товариств – підрядників, які здійснювали ремонт Нового мосту у Дніпрі. Сума спричинених ними збитків сягає 10 млн. грн.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно службових осіб ДП «Дніпропетровський облавтодор» та Служби автомобільних доріг в області, які, зловживаючи своїм службовим становищем, підписали відповідні документи, до яких внесли завищені показники обсягів виконаних робіт та їх перелік, а також акти, роботи за якими взагалі не виконувались. На даний час встановлено збитки у сумі понад 1 мільйон гривень (ямковий ремонт автодороги у м. Апостолово). У ході слідства встановлено й інші епізоди злочинної діяльності посадових осіб цього державного підприємства, внаслідок яких розтрачено понад 3 мільйони гривень, які виділялись на придбання товарно-матеріальних цінностей (щебінь, бітум, паливо).

Не залишилось поза увагою прокуратури питання стану протипожежної безпеки в закладах освіти Дніпропетровщини. Перевірками, проведеними органами Державної служби України з надзвичайних ситуацій, виявлено численні порушення, які створюють загрозу життю та здоров’ю дітей: це й відсутність автоматичних систем протипожежної сигналізації та систем оповіщення про пожежу; порушення з’єднання, відгалуження та окінцювання жил електропроводів; не оброблення дерев’яних конструкцій вогнезахисною речовиною; захаращення шляхів евакуації тощо. При цьому встановлено, що керівники навчальних закладів, управлінь, відділів освіти, яким підзвітні та підконтрольні навчальні заклади, не вживають достатніх заходів для усунення порушень пожежної безпеки. У зв’язку з цим прокурорами направлено до суду 26 позовних заяв до органів місцевого самоврядування про визнання протиправною бездіяльності щодо усунення порушень протипожежної безпеки у навчальних закладах та вжиття заходів, у тому числі шляхом виділення додаткового фінансування. За результатами розгляду задоволено 3 позови на суму понад 270 тис. грн., решта перебувають в провадженні суду. Після надходження до суду позовних заяв прокуратури органами місцевого самоврядування було добровільно виділено понад 130 тис. грн.

Підсумовуючи викладене, Віктор Матвійчук наголосив, що пріоритетними напрямами діяльності органів прокуратури Дніпропетровщини й надалі залишатиметься запобігання корупції, законність використання бюджетних коштів, реагування на незаконні оборудки у сфері державної та комунальної власності, а також недопущення втручання у підприємницьку діяльність.

 

 

Прес-служба прокуратури Дніпропетровської області

кількість переглядів: 13597