Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація «Про стан запобігання і протидії корупції в області»

Прокуратура   України
ПРОКУРАТУРА Дніпропетровської області
пр. К.Маркса,38, м. Дніпропетровськ, 49001                                                                                             факс 770-86-10
 
 
____________№_________________    
Голові
Дніпропетровської обласної ради
Удоду Є.Г.
Інформація «Про стан запобігання і протидії корупції в області»
 
Шановний Євгене Григоровичу!
 
Прокуратурою Дніпропетровської області на виконання вимог Президента України та Генерального прокурора України послідовно реалізується курс держави на боротьбу з корупцією, запобігання, виявлення та припинення її проявів, поновлення законних прав та інтересів громадян і юридичних осіб, усунення наслідків корупційних діянь.
На виконання вказаних вимог, протягом І кварталу 2015 року прокуратурою області вжито низку організаційних заходів щодо протидії корупції. Використовуючи координаційну роль прокуратури, 27.02.2015 проведено спільне засідання колегій прокуратури області та ГУМВС України в області з порядком денним «Про стан протидії злочинності і корупції, додержання вимог кримінального процесуального законодавства, якість процесуального керівництва, розкриття кримінальних правопорушень, дотримання конституційних прав громадян, стан відшкодування збитків, завданих злочинами».
Підпорядкованими прокурорами також проведено координаційні наради щодо протидії корупції. В нарадах брали участь керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. На координаційних нарадах за результатами обговорення питань стану протидії корупції, у тому числі її організованим формам, визначено спільні організаційно-практичні заходи у сфері запобігання і протидії корупції.
Внаслідок скоординованих дій в поточному році  виявлено та направлено до суду низку актуальних кримінальних проваджень про корупційні правопорушення, в тому числі вчинені головами сільських рад області, начальником управління райдержадміністрації, працівниками прокуратури і суду та посадовими особами Дніпропетровської міської ради.
Вивченням стану додержання антикорупційного законодавства в області встановлено, що у 2015 році продовжується скоєння таких найпоширеніших злочинів, як одержання неправомірної вигоди, зловживання службовим становищем, перевищення службових повноважень та привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Так, СУ ГУМВС України в області направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом розкрадання бюджетних коштів у сумі 1 млн. 300 тис грн. організованою групою під керівництвом начальника управління внутрішньої політики Дніпропетровської міської ради.
Також внаслідок вжитих прокуратурою області скоординованих заходів посилено боротьбу з хабарництвом, слідчими правоохоронних органів  у І кварталі 2015 року до суду направлено 23 кримінальних провадження за фактами надання або отримання неправомірної вигоди.
Так, СВ Дніпропетровського РВ ГУМВС України у Дніпропетровській області у січні 2015 року направлено до суду обвинувальний акт відносно голови Орджонікідзевської сільської ради, який отримав  неправомірну вигоду у сумі 6000 грн. за прийняття рішення щодо надання в оренду нежитлового приміщення.
Крім того, СУ ГУМВС України в Дніпропетровській області направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно в.о. голови Кіровської селищної ради Дніпропетровського району, який отримав неправомірну вигоду в сумі 84000 грн. за сприяння в отриманні дозволу на розроблення проектної документації на земельну ділянку.
Прокуратурою області направлено до суду обвинувальний акт відносно начальника управління агропромислового розвитку Верхньодніпровської РДА, який отримав неправомірну вигоду в сумі 90000 грн. за прийняття рішення щодо створення фермерського господарства та виділення земельної ділянки для його діяльності.
Так, СВ прокуратури області у лютому поточного року направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом одержання неправомірної вигоди в сумі 25000 грн. суддею Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська за прийняття судового рішення на користь позивача.
Також у лютому поточного року СУ ГУМВС в області направлено до суду обвинувальний акт за звинуваченням секретаря судового засідання Ленінського районного суду м. Дніпропетровська, який підбурював позивача до надання судді неправомірної вигоди у сумі 20400 грн. за прийняття рішення на його користь.
Найбільш ураженими корупцією є системи регулювання дозволів та фінансових послуг, а також сфера земельних та бюджетних правовідносин.
Так, СУ прокуратури Дніпропетровської області направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно головного спеціаліста відділу територіального представництва управління контролю за переміщенням культурних цінностей та охорони культурної спадщини Міністерства культури України, яка вимагала та одержала неправомірну вигоду в сумі 5000 грн. за погодження розміщення рекламних конструкцій на центральній вулиці м. Дніпропетровська та видачу дозвільних документів на такі об’єкти.
СУ ГУМВС в Дніпропетровській області направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно заступника начальника Придніпровської регіональної служби ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті, який здійснив закупівлю автомобілів, на загальну суму 868170 грн., без проведення тендерних процедур, чим спричинив шкоду державним інтересам на суму 53 670 грн. 
Загалом у І кварталі 2015 року правоохоронними органами області розслідувано та направлено до суду з обвинувальним актом 42 кримінальних провадження про корупційні злочини.
До кримінальної відповідальності у І кварталі 2015 року притягнуто 50 осіб, з яких 5 посадових осіб місцевого самоврядування (з них 1 особа – 4 категорії та 5 осіб – 5 і 7 категорій) та 6 державних службовців ( всі 5 і 7 категорій).
До суду з обвинувальними актами скеровано: 18 кримінальних проваджень за ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 1 кримінальне провадження за ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем), 13 кримінальних проваджень за ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди), 2 кримінальних провадження за ст. 368-3 КК України (комерційний підкуп), 1 кримінальне провадження за ст. 368-4 КК України (підкуп особи, яка надає публічні послуги), 2 кримінальні провадження за ст. 369 КК України (надання неправомірної вигоди), 5 кримінальних проваджень за ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).
У тому числі виявлено корупційних кримінальних правопорушень у бюджетній сфері – 36, сфері земельних відносин – 3, паливно-енергетичному комплексі – 2, сфері охорони здоров’я – 2 та агропромисловому комплексі – 1.
Протягом поточного року у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, які направлено до суду, органами слідства накладено арешт на майно у розмірі 5 млн. грн.
Загалом у І кварталі 2015 року судами області за вчинення корупційних злочинів засуджено 14 осіб.
Упродовж 3 місяців 2015 року правоохоронними органами Дніпропетровської області складено і направлено до суду 82 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень. З числа направлених органами прокуратури складено 72 протоколи, органами Служби безпеки України - 7 протоколів, органами внутрішніх справ - 3 протоколи.
Протоколи про адміністративні правопорушення складено стосовно однієї з голів, а також відносно інших посадових осіб райдержадміністрацій, депутатів сільських, селищних, міських та районних рад, посадових осіб місцевого самоврядування, службових осіб Державної кримінально-виконавчої та податкової служби, посадових осіб органів Міністерства надзвичайних ситуацій та органів внутрішніх справ України, посадових осіб юридичних осіб публічного права.
Так, УБОЗ ГУМВС України в області у січні 2015 року складено протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення за ч.1 ст.172-7 КУпАП головою Юр'ївської РДА, яка видала розпорядження про направлення на оздоровлення дітей, серед яких був її внук, не повідомивши  безпосереднього керівника про наявність конфлікту інтересів. Юр’ївським районним судом розглянуто протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, правопорушницю визнано винною.
Крім того, прокурором Самарського району м. Дніпропетровська у січні 2015 року складено протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення за ч.2 ст.172-5 КУпАП начальником відділу комунального майна Самарської районної у м. Дніпропетровську ради, який одержав дарунок у вигляді грошових коштів в сумі 750 грн. за сприяння в укладенні договору на обрізку дерев. Самарським районним судом м. Дніпропетровська правопорушника визнано винним та накладено штраф.
За результатами розгляду направлених до суду протоколів про адміністративні корупційні правопорушення до відповідальності притягнуто 29 осіб.
Органами прокуратури області вжито заходів щодо попередження корупційних правопорушень, усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам.
Так,  за результатами проведених перевірок у поточному році внесено 10  подань на усунення виявлених порушень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
Стан запобігання та протидії корупції в регіоні є пріоритетним в діяльності органів прокуратури Дніпропетровської області та перебуває на постійному контролі керівництва.
 
З повагою,
 
Прокурор області
старший радник юстиції                                                                В.В. Матвійчук
 

кількість переглядів: 981