Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Результати роботи органів прокурори Дніпропетровської області у 1 кварталі 2016 року

Результати роботи органів прокурори Дніпропетровської області у 1 кварталі 2016 року
 
 
Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими правоохоронних органів
Упродовж 1 кварталу поточного року працівниками прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у понад 80 тисячах кримінальних проваджень, які розслідувались слідчими правоохоронних органів області, з них майже у 26 тисячах прийнято остаточне рішення.
За результатами досудового розслідування завдяки належному процесуальному керівництву та злагодженій співпраці з територіальними органами Національної поліції в області до суду скеровано близько 3 тисяч обвинувальних актів (найбільший показник у державі).
Зокрема, у січні поточного року закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні та до суду скеровано обвинувальний акт відносно директора одного з підприємств м. Кривого Рогу. Правопорушник упродовж 2014-2015 років вносив завідомо неправдиві відомості до документації про проведення ремонтних робіт багатоповерхових будинків міста, чим завищив їх вартість. На підставі зазначених документів даний громадянин незаконно привласнив бюджетні кошти у розмірі понад 300 тис.грн. Судове слідство триває.
У ході досудового розслідування за фактом незаконного зайняття гральним бізнесом завдяки належному процесуальному керівництву прокуратури області правоохоронцями припинено діяльність 11 незаконних ігорних залів на території м. Дніпропетровська. Триває судове слідство.
Плідною є взаємодія прокуратури області, ГУ ДФС та УСБУ в області, якими у поточному році припинено діяльність 3 «конвертаційних центрів» з оборотом грошових коштів понад 1,5 млрд. грн. (триває досудове слідство) та викрито кримінальні правопорушення, які спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (триває судове слідство).
 
Стан запобігання корупції
Завдяки вжитим скоординованим заходам до суду скеровано 31 кримінальне провадження про корупційні правопорушення (13 перебувало у провадженні слідчих органів прокуратури та 18 - у провадженні слідчих органів національної поліції).
Зокрема, задокументовано корупційну діяльність голови ради трудового колективу одного з підприємств області. Останній вимагав від підприємця неправомірну вигоду у розмірі 25 тисяч доларів США за укладення договору оренди виробничих площадок. Порушника викрито «на гарячому» під час отримання ним неправомірної вигоди, яку слідчими вилучено, та останнього затримано. Триває досудове слідство.
Також правоохоронними органами області складено і направлено до суду 81 протокол про корупційні правопорушення, у тому числі органами прокуратури – 52, Служби безпеки – 5, Національної поліції - 24.
Протоколи складено відносно: 1 посадової особи місцевого самоврядування 2 категорії; 1 посадової особи місцевого самоврядування 3 категорії; 14 посадових осіб місцевого самоврядування 4 категорії; 1 правоохоронця; 32 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад.
Зокрема, 23.03.2016 Кіровським районним судом м. Дніпропетровська за участі прокуратури області розглянуто протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення за ч.2 ст.172-4 КУпАП відносно заступника голови Дніпропетровської обласної ради, який будучи особою, уповноваженою на виконання функцій органу місцевого самоврядування одночасно являвся засновником суб’єкта господарювання та входив до органу управління зазначеного підприємства. Правопорушника визнано винним та призначено стягнення у сумі 5100 грн.
Крім того, органами прокуратури внесено 35 подань про усунення порушень вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», які перебувають на розгляді.
 
Слідство органів прокуратури
 
У провадженні слідчих органів прокуратури області перебувало 584 кримінальні провадження, із яких досудовим слідством закінчено 236.
Так, направлено до суду обвинувальний акт за підозрою заступника голови обласної ради у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України, який, діючи в інтересах суб’єкта господарювання, з метою одержання неправомірної вигоди для цієї юридичної особи у вигляді подальшого незаконного (безоплатного) набуття цим підприємством права власності на будівлю, ухилився від вжиття заходів для забезпечення реалізації повноважень обласної ради по управлінню майном спільної власності територіальних громад області, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам у вигляді збитків на суму близько 3 млн. грн. Триває судовий розгляд.
Скеровано до суду обвинувальний акт за підозрою голови однієї з райдержадміністрацій Запорізької області у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України, який шляхом вимагання отримав від громадянина неправомірну вигоду для себе у сумі 180 тисяч доларів США за вплив на прийняття особою, що уповноважена на виконання функцій держави, рішення про продаж майна державного підприємства. Триває судовий розгляд.
До суду також скеровані провадження з обвинувальними актами відносно судді одного з районних судів м. Дніпропетровська, працівників правоохоронних органів, у тому числі 12 працівників органів внутрішніх справ, 4 – Державної фіскальної служби, 2 – Державної пенітенціарної служби.
Наразі у слідчих прокуратури перебуває близько 300 незакінчених кримінальних проваджень.
 
Стан захисту інтересів громадян та держави в суді
 
Одним із важливих напрямків прокурорської діяльності залишається захист інтересів громадян та держави.
Так, у провадженні суду перебувають 197 справ, у яких заявлено позови та заяви прокурорів на суму понад 180 млн. грн. За рішеннями судів, у тому числі і минулих років, виконано рішень майже на 183 млн. грн., повернуто та попереджено незаконне надання понад 170 га земель вартістю понад 131 млн. грн. Прокурорами розпочато 85 кримінальних проваджень щодо захисту прав громадян та інтересів держави.
Зокрема, прокуратурою пред’явлено позови до Дніпропетровського окружного адміністративного суду в інтересах держави в особі Дніпродзержинської ОДПІ про стягнення з відповідачів податкового боргу на загальну суму більш, ніж на 1,5 млн. грн. Позов перебуває на розгляді суду.
Крім того, органами прокуратури області у поточному році активно вживалися заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави у природоохоронній та земельній сферах.
Так, пред’явлено позовну заяву в інтересах держави в особі Держекоінспекції до одного з підприємств м. Кривого Рогу про стягнення понад 72 млн. грн. збитків, заподіяних внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Позов перебуває на розгляді суду.
Також, прокуратурою пред’явлено до господарського суду позовну заяву в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради до товариства про розірвання договору оренди землі загальною площею понад 1 га, вартість якої становить 10 млн. грн., у зв’язку з порушенням істотних умов договору в частині сплати орендної плати за землю. Позов перебуває на розгляді суду.
 
Стан захисту дітей
За прокурорського втручання заходами представницького характеру поновлено права 34 дітей на житло, майно, соціальну забезпеченість, охорону життя та здоров’я, пред’явлено 24 позови на загальну суму 4,2 млн. грн. Розпочато 9 кримінальних проваджень.
Так, у березні поточного року прокуратурою області направлено до господарського суду позов в інтересах РВ ФДМУ у Дніпропетровській області до товариства про повернення державі приміщення дитячого садка вартістю 3,5 млн. грн. Позов знаходиться на розгляді суду.
 
Підтримання державного обвинувачення в суді
Однією з головних функцій прокуратури залишається підтримання державного обвинувачення, забезпечення законності судових рішень у кримінальному провадженні.
Так, при здійсненні судочинства за Кримінальним процесуальним кодексом України, прокурорами прийнято близько 6 тисяч участей при розгляді кримінальних проваджень судами першої та апеляційної інстанцій, з них 76 у розгляді кримінальних проваджень щодо неповнолітніх. З ухваленням вироків державне обвинувачення підтримано у понад 2 тисячах кримінальних проваджень судами першої інстанції.
За апеляційними скаргами прокурорів скасовано та змінено 172 незаконних вироки і 45 ухвал суду, внесено 34 касаційні скарги.
Як приклад, у м. Кривому Розі троє зловмисників вчинили жорстоке вбивство п’ятьох безхатченків, після чого, про всяк випадок, ще й підпалили їх житло. За вчинення злочинів Довгинцівським районним судом м. Кривого Рогу розглянуто кримінальне провадження судом присяжних та злочинцям призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі. За принципової позиції прокуратури області Апеляційний суд області у березні поточного року залишив вирок суду першої інстанції без змін в частині призначення покарання трьом чоловікам за жорстоке вбивство п’ятьох осіб.
 
Нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах
У цій сфері внесено 162 документи реагування з питань належного дотримання прав затриманих, ув’язнених та засуджених на працю, на матеріально-побутове та медико-санітарне забезпечення, порушення вимог режиму їх утримання. За результатами розгляду яких 184 посадові особи притягнуто до відповідальності.
На особистому прийомі прокурорами прийнято понад 60 громадян.
 
Розгляд звернень та запитів
 
Поряд з цим, органами прокуратури розглянуто майже 7 тисяч звернень громадян та юридичних осіб, з яких безпосередньо вирішено понад 4 тисячі, розглянуто 92 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».
На особистому прийомі прокурорами прийнято понад 2 тисячі громадян.
 
 
 
Відділ організаційного та
правового забезпечення

кількість переглядів: 578