Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА Про підсумки роботи зі зверненнями громадян в органах прокуратури Дніпропетровської області за 9 місяців 2013 року
Інформація підготовлена
відділом з питань розгляду
листів та прийому громадян
прокуратури області
 

Звернення громадян до органів прокуратури мають важливе значення у забезпеченні постійного зв`язку між державою та громадянином у вирішенні життєво важливих проблем окремої людини і суспільства в цілому, реалізації конституційних прав і свобод людини і громадянина в процесі побудови демократичної, соціальної, правової держави.

Розгляд звернень та особистий прийом є одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури, а відтак постійно перебуває на контролі у керівництва прокуратури області.

Зміни у законодавстві щодо діяльності органів прокуратури, впровадження нового КПК України обумовили    зменшення рівня звернень.

За 9 місяців 2013 року розглянуто 25386 звернення, з них вирішено по суті 15112 заяв та скарг, більшість з яких - з питань досудового розслідування (45,7%), з питань нагляду і застосуванням законів (28,8%), представництва інтересів громадян та держави у суді ( 5,1 %).

Визнано обґрунтованими та задоволено 455 заяву (3%), за результатами вирішення звернень  на користь громадян відшкодовано близько 6 млн. грн.,  заявлено позовів на 212 тис. грн, розпочато 18 кримінальних проваджень, до відповідальності притягнуто понад 130 посадовців органів державного контролю та місцевого самоврядування. 

Через невідповідність оформлення заяв та скарг вимогам чинного законодавства 485 звернень повернуто заявникам без розгляду з відповідними роз''''ясненнями.

За вказаний період до органів прокуратури області надійшло 828 документів від народних депутатів України, з яких по суті вирішено - 771, направлено за належністю в інші відомства - 57.

Всього до інших відомств направлено для вирішення 9141 заяв, що складає близько 40% від тих, що надійшли до органів прокуратури. 

На особистий прийом до органів прокуратури звернулось 7368 громадян, з яких кожен четвертий – до керівників прокуратур. На прийом безпосередньо до прокуратури області звернулось понад 3 тис. громадян. Керівництвом прокуратури області на особистому прийомі прийнято понад 300 громадян, у тому числі 69 - прокурором області, за окремими графіком проведено комплексні прийоми громадян в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах управління ДПтСУ в області.

Така практика сприяє забезпеченню реалізації громадянами конституційного права на особисте звернення для відстоювання своїх прав та законних інтересів відповідно до вимог Закону України "Про звернення громадян".
кількість переглядів: 495