Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Голові Дніпропетровської обласної державної адміністрації Резніченку В.М. - Інформація «Про стан запобігання корупції та прокурорської діяльності на цьому напрямі»

Голові
Дніпропетровської обласної
державної адміністрації
Резніченку В.М.
 
 
Інформація «Про стан запобігання корупції
та прокурорської діяльності на цьому напрямі»
 
 
Шановний Валентине Михайловичу!
 
 
Прокуратурою Дніпропетровської області на виконання вимог Президента України та Генерального прокурора послідовно реалізується курс держави на боротьбу з корупцією, запобігання, виявлення та припинення її проявів, поновлення законних прав та інтересів громадян і юридичних осіб, усунення наслідків корупційних діянь.
Внаслідок вжитих координаційних заходів правоохоронними органами області виявлено та направлено до суду низку актуальних протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, у тому числі щодо голів районних державних адміністрацій, першого заступника голови районної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів районних державних адміністрацій, міських голів та їх заступників, депутатів сільських, селищних, районних та міських рад, керівників комунальних підприємств області та інших.
Так, судом визнано винними та накладено штраф за вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, за ч.1 ст.172-6 КУпАП на колишнього голову Магдалинівської районної державної адміністрації Мостового Ю.І., який несвоєчасно подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, перед звільненням.
Також судом визнано  винним та накладено штраф за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, на заступника Марганецького міського голови Дніпропетровської області Спіріна В.М., який, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, несвоєчасно подав щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 рік.
Загалом правоохоронними органами області у 2017 році направлено до суду матеріали щодо 281 факту вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, з яких органами прокуратури області виявлено 95 (або 34%).
Судами області у 2017 році накладено стягнення у вигляді штрафів на 159 правопорушників, які вчинили правопорушення, пов’язані з корупцією. Покарання за корупційні правопорушення у минулому році понесли 6 державних службовців, 74 депутати сільських, селищних, міських та районних рад, 12 посадових осіб місцевого самоврядування, 5 посадових осіб райдержадміністрацій, 11 посадових осіб органів державної влади.
Забезпечено направлення та розгляд судами протоколів про вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, в різних сферах життя суспільства, викрито факти вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, у бюджетній та земельних сферах.
Так, суд погодився з позицією Криворізької місцевої прокуратури №2 та призначив стягнення у вигляді штрафу в сумі 3400 грн. Глеюватському сільському голові Криворізького району, який, перебуваючи у стані суперечності між приватним інтересом та посадовими повноваженнями, неодноразово протягом тривалого часу приймав рішення про особисте преміювання.
Також судом підтримано позицію Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 та призначено стягнення у вигляді штрафу в сумі 3400 грн.  депутату Сурсько-Литовської сільської ради Дніпропетровського району, який проголосував за рішення сільської ради про відведення земельної ділянки в оренду, в умовах реального конфлікту інтересів.
Загалом у минулому році виявлено 24 правопорушення у бюджетній сфері та 44 правопорушення у земельній сфері.
Виявлено факти вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, стосувались: порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (ст.172-4 КУпАП) – 3; порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків (ст.172-5 КУпАП) – 1; порушення вимог фінансового контролю (ст.172-6 КУпАП) – 165; порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст.172-7 КУпАП) – 110; незаконного використання інформації, що стала відома особі у зв`язку з виконанням службових повноважень (ст. 172-8 КУпАП) – 2.
Упродовж 2017 року органами прокуратури області в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 65 Закону, внесено 116 подань, за результатами розгляду яких 16 осіб звільнено з посад, 24 осіб притягнуто до відповідальності, скасовано 3 неправомірні рішення.
За результатами опрацювання відомостей Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, розпочато досудове розслідування в 101 кримінальному провадженні за фактами декларування недостовірної інформації (ст. 366-1 КК України) та незаконного збагачення (ст.368-2 КК України).
Кримінальні провадження розпочато щодо голів селищних рад, голови районної у місті ради, заступника голови районної державної адміністрації, начальників структурних підрозділів районних державних адміністрацій депутатів місцевих рад, начальника установи виконання покарань, професійних суддів, слідчих органів Національної поліції України та інших.
До суду направлено 13 обвинувальних актів відносно посадових осіб, які у встановлений законом термін не подали відповідні декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. За результатами судового розгляду 10 правопорушників притягнуто до відповідальності.
Зокрема, Новомосковським районним судом у серпні 2017 року засуджено слідчого СВ Новомосковського ВП ГУНП в області, яка після звільнення з органів Національної поліції України в порушення вимог статті 45 Закону України «Про запобігання корупції»  умисно не подала декларацію.
Стан запобігання та протидії корупції в регіоні є пріоритетним у діяльності органів прокуратури Дніпропетровської області та перебуває на постійному контролі керівництва.
 
 
 
З повагою
 
Прокурор області                                                                                В. Матвійчук

кількість переглядів: 1018