Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
На Дніпропетровщині виявлено факти розкрадання мільйонів гривень бюджетних коштів під час будівництва та ремонту доріг

«Питання розкрадання бюджетних коштів під час ремонту доріг є надзвичайно актуальним для нашої області, тому правоохоронними органами проведено певний обсяг роботи з вивчення стану доріг після будівництва та капітального ремонту, результатами якої стали три кримінальні провадження» - зазначив Роман Токар.

Так, під час капітального ремонту доріг у м. Тернівка викрито членів організованої злочинної групи, які на ремонті десяти доріг спричинили державі  збитки на суму 4,3 млн грн. Досудовим розслідуванням встановлено, що директори (колишній та діючий), а також засновник підприємства-підрядника, за попередньою змовою з особою, яка здійснювала технічний нагляд за будівництвом, склали та видали офіційні документи, до яких внесли завідомо недостовірні відомості щодо фактичного обсягу проведених будівельних робіт та вартості закупки асфальтно-бетонної суміші. Наразі вказані особи обвинувачуються у скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.2,3 ст.28, ч.1 ст.366 КК України (привласнення майна, службове підроблення). Кримінальне провадження передано до суду.

Інше кримінальне провадження стосується проведення ремонту доріг на території Апостолівського району.

Встановлено, що між виконавчим комітетом Апостолівської міської ради та трьома підприємствами укладено договори на виконання капітальних ремонтів автомобільних доріг на загальну суму понад 4,3 млн. грн. Крім того, між виконавчим комітетом Грушівської сільської ради Дніпропетровської області та товариством з обмеженої відповідальністю укладено аналогічні договори підряду на виконання робіт з капітального ремонту доріг на загальну суму понад 2,4 млн. грн. Проте, згідно проектно-кошторисної документації та акту виконаних робіт, товщина нижнього та верхнього шару асфальтобетону замість 5-6 см становила 2-4 см, крім того, значно завищено вартість будівельних матеріалів, внаслідок чого підприємствам було зайво перераховано понад 1 млн грн бюджетних коштів.

Наразі повідомлено про підозру директорам трьох товариств з обмеженою відповідальністю у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191 та ч.1 ст.366 КК України, а також інженеру технічного нагляду - за ч.3 ст.365-2 та ч.1 ст.366 КК України. Встановлюються інші причетні до злочину особи.

Фігурантами третього кримінального провадження став сімейний підряд: директор ДП «Дніпропетровський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», його батько – заступник директора філії ДП «Дніпропетровський автодор», племінниця заступника – головний бухгалтер філії «Дніпропетровський автодор» та наближена особа - начальник філії «Дніпропетровський автодор».

Встановлено, що протягом 2016-2017 рр вказані особи, зловживаючи службовим становищем, склали та підписали офіційні документи, до яких внесли завищені показники обсягу виконаних ремонтних робіт автомобільних шляхів та їх перелік, а також акти, роботи за якими взагалі не виконувались.

Крім того, посадові особи ДП «Дніпропетровський облавтодор» за грошову винагороду розтратили на користь чотирьох товариств з обмеженою відповідальністю закуплені за бюджетні кошти товарно-матеріальні цінності (щебінь, бітум, паливо) для виробництва асфальтобетону та виконання поточного та капітального ремонту доріг.

Умисними діями вказані особи спричинили державі збитки на суму близько 4 млн грн. Наразі їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 КК України та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

 
 
 

Прес-служба прокуратури Дніпропетровської області

 
кількість переглядів: 11222