Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У Дніпрі засуджено до 15 років за ґратами одного із учасників розвідувальної групи генштабу зс рф, яка координувала удари по місту (ФОТО)

За публічного обвинувачення прокурорів Дніпропетровської обласної прокуратури суд визнав виним одного із учасників розвідувальної мережі головного управління генерального штабу зс рф  у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Йому призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що чоловік входив до групи осіб, чиї дії курував лідер проросійської радикальної громадської організації «SERB». З початку повномасштабного вторгнення рф на територію України вони добровільно погодились надавати інформацію про місця розташування об’єктів енергетичної та критичної інфраструктури м. Дніпра.

Обвинувачений, виконуючи завдання куратора, здійснював фото- й відеофіксацію місць дислокації сил ППО, штабів Сил Оборони України, підприємств оборонно-промислового комплексу. Також він передавав дані про транспортні шляхи, військові частини, блокпости, переміщення військової техніки і особового складу ЗСУ.

Всю зібрану інформацію він надавав представнику держави-агресора з географічними координатами через один із месенджерів. У подальшому вона передавалась до генерального штабу зс рф  для нанесення ударів по місту.

Також агент повідомляв про результати та наслідки обстрілів міста військовими армії рф.

Обвинуваченого та ще шістьох учасників розвідувальної групи генштабу зс рф було затримано у січні 2023 року у ході спецоперації.

Щодо інших учасників слідство триває, вони залишаються під вартою без права внесення застави.

Відомо, що куратор групи є лідером проросійської радикальної громадської організації «русское освободительное движение SERB», головним ідеологічним фактором якої є спротив євроінтеграційному руху України та підтримка ідеї відчуження її територій до складу рф.

Досудове розслідування здійснювали слідчі слідчого відділу Управління СБУ у Дніпропетровській області.

Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури

кількість переглядів: 6170