Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Прокуратура Дніпропетровщини повертає у власність громади острів у Самарській затоці

Органи прокуратури активно використовують представницькі повноваження щодо захисту земель водного фонду. Адже збереження водного фонду є особливо важливим як для нашого регіону, так і для всієї держави з огляду на спустошення Каховського водосховища.

Дніпропетровська обласна прокуратура виявила факти незаконної безоплатної передачі у приватну власність громадян земельних ділянок у Самарській затоці Дніпровського водосховища. Землі надані для ведення особистого селянського господарства.

Самарська затока — озеро, яке знаходиться в межах Новомосковського і Дніпровського районів Дніпропетровської області. Воно є частиною Дніпровського водосховища, яке утворилося в результаті затоплення заплави та річки Самара. Площа водного дзеркала затоки становить 50 км кв.

Незатоплені ж ділянки тераси утворили острови та півострови. Ці землі з усіх сторін оточені водою та не мають жодного сполучення з береговою лінією. Вони мають особливий статус земель водного фонду - на них заборонено діяльність, що негативно впливає або може вплинути на їх стан. 

Особливий статус цих земель визначається встановленими у законі обмеженнями щодо їх використання, а саме заборони здійснення розорювання, їх забудови, садівництва та городництва. Законом взагалі не передбачена можливість передачі їх у приватну власність. 

Органи прокуратури відреагували на цю ситуацію. До Новомосковського міськрайонного суду прокуратура пред’явила 30 позовних заяв про повернення Піщанській територіальній громаді 60 га земель та вартістю 992 млн. грн. 

Наразі судом 17 позовів задоволено, у решті – триває судовий розгляд.

Офіційне джелело: Сільські новини

кількість переглядів: 222