Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.01.2024

Річниця ракетного удару по житловій багатоповерхівці у Дніпрі – росія забрала життя 40 дорослих та 6 дітей (ВІДЕО)

14 січня – річниця ракетного удару по житловому багатоповерховому будинку у Дніпрі. Тоді росія вдалася до чергового – і одного з найбільших за людськими жертвами – акту агресії проти мирного населення за час повномасштабного вторгнення в Україну.

Жахлива трагедія сталася вихідними, у святковий день, коли містяни переважно знаходилися вдома. Поруч – жодного військового об’єкту.

Пообіді в обласному центрі пролунав потужний вибух. Російська ракета влучила у цивільну дев’ятиповерхівку, де проживало приблизно 1700 мешканців. Люди опинилися під завалами двох вщент зруйнованих під’їздів.

Пошуково-рятувальна операція тривала майже три доби. Від нанесеного ракетного удару загинуло 46 людей, серед них шестеро – діти. Ще 79 отримали травми різного ступеня тяжкості.

«Ми знайдемо кожного, хто причетний до чергового акту злодійства проти мирних громадян», – заявив під час виїзду на місце трагедії Генеральний прокурор Андрій Костін.

У координаційному штабі в Дніпрі він провів нараду з керівниками правоохоронних органів та прокурорами. Констатовано, що держава-агресор свідомо застосовує неточну зброю по житлових кварталах. Це – воєнний злочин і за Женевськими конвенціями, і за Римським статутом МКС.

На доповіді Президенту України Володимиру Зеленському Генпрокурор повідомив про слідчі дії, які проводяться для з’ясування обставин та встановлення всіх причетних до цього злочину проти мирних людей.

У найкоротші строки слідство офіційно оприлюднило перші результати розслідування. Українське суспільство дізналося, хто віддав наказ нанести ракетний удар дальньою авіацією по Дніпру.

За вчинення воєнного злочину оголошено підозру командиру 52-го гвардійського важкого бомбардувального авіаційного полку збройних сил рф. Його дії кваліфіковано за ч. 1 та ч. 2 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни.

Слідство встановило, російський полковник у змові з військовим командуванням рф з використанням ракетоносців-бомбардувальників забезпечував нанесення ударів ракетами X-22 та Х-32 по цивільним об’єктам України. Серед них – ТЦ «Рів’єра» в Одесі, міський будинок культури у Лозовій Харківської області, ТЦ у Кременчуці на Полтавщині, житловий будинок та базі відпочинку «Годжи» в Сергіїці Одеської області, багатоповерхівка у Дніпрі.

Загалом вони призвели до загибелі 88 та травмування 240 людей.

Джерело: Офіс Генерального прокурора 

кількість переглядів: 159