Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Схема шахрайського заволодіння коштами українців, котрі тимчасово проживають у Польщі – судитимуть учасників злочинної організації у Дніпрі (ФОТО)

Прокурори Дніпропетровської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно 2 організаторів та 12 учасників злочинної організації, які налагодили роботу шахрайського call-центру.

Їм інкриміновано створення, керівництво злочинною організацією і участь у ній, та шахрайство (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 КК України).

Розслідуванням встановлено, що учасники злочинної організації орендували приміщення у центрі Дніпра. Вони облаштували комп’ютерною технікою офіс та залучили до роботи операторів.

Представники call-центру зв’язувалися з громадянами України, які тимчасово проживають на території Польщі, за допомогою зашифрованих дзвінків нібито від справжніх місцевих банків.

Вони представлялися працівниками служби безпеки банку та наголошували на необхідності завантажити додаток для захисту персональних даних потерпілих.

 Через додаток шахраї дізнавалися інформацію про залишок коштів на банківському рахунку та відповідний «BLIK-код», завдяки якому і здійснювали виведення грошових коштів на підконтрольні рахунки на території України або криптогаманці. 

Отримані шахрайським шляхом кошти обвинувачені переводили в готівку за допомогою обмінних пунктів валют у м. Дніпро та розподіляли між учасниками злочинної організації.

З метою прикриття незаконної діяльності вони задіяли діючого правоохоронця. За це він отримував «відсоток» від роботи шахрайського центру.

Встановлено 11 потерпілих, сума завданих їм збитків – мільйон гривень.

За клопотанням прокурора накладено арешт на банківські рахунки, нерухомість та автомобілі обвинувачених.

Досудове розслідування здійснювали слідчі територіального управлінням ДБР у Полтаві, оперативний супровід  – співробітники УСР області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 519